BERGKWARTIER

Het Bergkwartier, ook wel ‘De Berg’ genoemd, is één van de oudste wijken van Amersfoort. De wijk dankt haar naam aan de Amersfoortse Berg, ongeveer 44 m NAP, die in het zuidwesten van de stad ligt.

Huis kopen in het Bergkwartier

Het Bergkwartier, ook wel ‘De Berg’ genoemd, is één van de oudste wijken van Amersfoort. De wijk dankt haar naam aan de Amersfoortse Berg, ongeveer 44 m NAP, die in het zuidwesten van de stad ligt. Op het hoogste punt staat sinds 1912 een watertoren, die zelf dus niet hoog hoefde te zijn. Vanaf de start van de wijk bleek het een ideale plek voor welgestelden om iets buiten de stad te wonen. Zo verschenen, na de aanleg van de spoorweg naar Utrecht (1863), de eerste grote villa’s. De meeste woningen dateren van voor de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog werd in het parkachtige, zuidelijke deel hoogbouw toegevoegd. De flatgebouwen aan de Surinamelaan zijn sinds 1988 beschermd stadsgezicht.

Wonen in het Bergkwartier

Blikvangers van het Bergkwartier zijn diverse bijzondere gebouwen, zoals het Rijksopvoedingsgesticht, het klooster Onze Lieve Vrouwe ter Eem en het ziekenhuis de Lichtenberg. Ook het grootste monument van Nederland, het Belgenmonument, staat op ‘De Berg’, vlakbij het Bosgebied, een fraai natuur-, wandel en speelgebied. De bewoners van deze groene, welvarende wijk zijn dan ook erg gehecht aan hun buurt, met zijn rust, ruimte en bereikbaarheid. Het Bergkwartier ligt namelijk dichtbij grote toegangswegen als A28 en A1 en toch is het centrum op loopafstand.