HOOGLAND

Hoogland staat bekend om haar dorpskarakter. Vrijstaand en halfvrijstaande woningen kenmerken de periode tot de jaren zeventig. Daarna verschenen er ook eengezinsrijtjeswoningen en appartementen. Het dorp Hoogland is sinds 1974 een onderdeel van Amersfoort.

Huis kopen in Hoogland

Het dorp Hoogland is sinds 1974 een onderdeel van Amersfoort. Door de sociale gemeenschap, traditionele gewoonten, agrarische roots en vriendelijke sfeer is het dorpskarakter nog wel overal herkenbaar. In het westen kijk je zelfs uit over de weilanden van het buitengebied Hoogland-West, waar tevens een golfclub is gevestigd. In Hoogland zijn veel verschillende gebouwtypen, grootte en architectuur te zien. Boerderijen en landarbeiderswoningen zijn restanten van de oorspronkelijke agrarische bebouwing. Vrijstaande en halfvrijstaande woningen en kleine en grote bedrijfspanden kenmerken de periode tot de jaren zeventig. Daarna (groeistad, Hoogland onderdeel van Amersfoort-Noord) verschenen ook eengezinsrijtjeswoningen en appartementen (bijvoorbeeld Zuivelhof) en meer compacte centrumbebouwing aan de Zevenhuizerstraat en Hamseweg. Deze voormalige ‘hoofdstraat’ vormt nog steeds de ruggengraat van het dorp.

Wonen in Hoogland

Hoogland telt bovengemiddeld veel voorzieningen, van basisscholen en gezondheidszorg tot horeca en winkels voor dagelijkse aankopen. Hooglanders zijn dan ook trots op hun dorp: het verenigingsleven bloeit enorm en er wordt veel georganiseerd. Zoals het ‘grootste carnaval’ boven de grote rivieren, dat elk jaar duizenden bezoekers trekt, en het vierdaagse Dorpsfeest Hoogland, in stadspark Schothorst aan de oostkant van de wijk. De bereikbaarheid, via de Bunschoterstraat ben je binnen enkele minuten op de A1 en binnen 10 minuten op de fiets in de binnenstad van Amersfoort, is een belangrijk pluspunt van Hooglandse wijk.