SOESTERKWARTIER

Het Soesterkwartier is een levendige en gevarieerde wijk grenzend aan de binnenstad. Het is van oorsprong een arbeiderswijk met veel karaktervolle huizen. Het gebied vormde ooit de overgang van de Amersfoortse Berg naar de lager gelegen gronden langs de rivier de Eem.

Huis kopen in het Soesterkwartier

Het Soesterkwartier is een levendige en gevarieerde wijk grenzend aan de binnenstad. Het is van oorsprong een arbeiderswijk met veel karaktervolle huizen. Het gebied vormde ooit de overgang van de Amersfoortse Berg naar de lager gelegen gronden langs de rivier de Eem. Het spoor, het station en de wagenwerkplaats (nu een broedplaats voor creatieve initiatieven) stimuleerden de groei van de wijk. De arbeidershuizen lagen voornamelijk aan de zuidzijde, in de jaren 30 werden aan de noordzijde huizen voor spoormedewerkers met hogere functies gebouwd: de Rivierenbuurt. De Bomenbuurt is een mooi voorbeeld van naoorlogse woningbouw.

Wonen in het Soesterkwartier

De wijk is dan ook een gevarieerde mix van huur- en koopwoningen uit de jaren ’30 en nieuwbouw. Onder leiding van de Vereniging Duurzaam Soesterkwartier werken bewoners, in tientallen straten, samen aan energiebesparing. Er zijn meerdere winkels, kerken en scholen en zelfs een dahliatuin, ter grootte van een voetbalveld. De wijk wordt in de lengte in tweeën gesplitst door de Noordewierweg, tevens het grootste winkelgebied. De Amersfoortse binnenstad en het nieuwe Eemplein zijn op korte afstand bereikbaar. Ook bos Birkhoven, met een grote vijver, het (openlucht) Bosbad en dierenpark Amersfoort zijn gemakkelijk op de fiets en lopend te doen. Bovendien ligt de wijk direct tegen de noordzijde van het NS-station aan.